HTML

Menedék

Friss topikok

  • BAKFITTY: Nos a fentieknek mas olvasata is lehetseges!? Megpedig a judeokereszteny civilizacio csalad vallas... (2008.04.15. 20:07) Poligámia?
  • kacor kiraly: elnezest nem a sajat gepemrol irok... ezert a sok hiba (tobbek kozott) (2008.04.08. 03:21) Szabó Tibor bárkája
  • kacor kiraly: valami sulyos sulyos gond van a birosagunkkal (2008.04.07. 19:37) Munkahelyi zaklatás és jogbiztonság
  • Praxol: megnyílt a fórum forum.sg.hu/forum.php3?azonosito=shelter külön kívánságra megnövelt betűmérettel ... (2008.04.07. 01:06) start
  • Binary: Ki kéne tenni tűsarokra. Szétszednék ezért (is): "Nagyon sokan választják manapság ezt a formáját ... (2008.04.06. 14:23) Budapest Európa prostidiszkontja

Linkblog

Archívum

Chilei alkotmánybíróság a női fogamzásgátlás ellen

2008.04.07. 00:37 Praxol

A chilei alkotmánybíróság a fogamzásgátlás ellen
MTI 2008. 04. 06.

A jövőben tilos lesz a méhen belüli fogamzásgátló eszköz elhelyezése, amellyel jelenleg több mint egymillió chilei nő él, és nem lehet bizalmas tájékoztató konzultációkat sem tartani kiskorúaknak a fogamzásgátlásról. Nem lesz ingyenes az esemény utáni tabletta.

A chilei alkotmánybíróság megtiltotta az "esemény utáni tabletta" egészségügyi központokban való ingyenes osztását, ami Michelle Bachelet szocialista párti elnök kormánya egyik vívmányának számított.

Az immár megfellebbezhetetlen döntés mellett, amelyet 5-4 arányban hozott a testület, a jövőben tilos lesz a méhen belüli fogamzásgátló eszköz elhelyezése is, amellyel jelenleg több mint egymillió chilei nő él, és nem lehet bizalmas tájékoztató konzultációkat sem tartani kiskorúaknak a fogamzásgátlás módozatairól.

A döntés nagy felzúdulást okozott mind kormánykörökben, mind pedig a feminista szervezeteknél. Az alkotmánybíróság konzervatív ellenzéki képviselők kérésére foglalt állást az ügyben. Ez utóbbiak azzal érveltek, hogy az "esemény utáni pirula" megsérti az élethez való alkotmányos jogot, mivel meggátolja a fogamzást.

A baloldali chilei kormány úgy döntött, hogy ingyenesen osztja az esemény utáni pirulát, beleértve a 14 éven felüli kamaszlányoknak is, a szülők beleegyezése nélkül. Korábban csak gyógyszertárakban volt kapható receptre és mintegy 10 dolláros áron, ami megfizethetetlen volt a szegényebb nők számára.

"Most azoknak a nőknek jár a pirula, akiknek pénzük van, a nincsteleneknek nem. Egy igazságosságra, kiegyensúlyozottságra törekvő társadalomban az ilyen torzulások irritálják az embereket" - kommentálta az alkotmánybíróság döntését Francisco Vidal kormányszóvivő.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://shelter.blog.hu/api/trackback/id/tr17414531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása